Fotografen, som blev forelsket i fregner

Et kreativt fotoprojekt.

Fregner:
Runde, små, få, mange, lyse, brune og mørke. Nogle ser dem som skønhedsfejl, men jeg finder dem betagende. De små pletter, der kommer fra pigmentet melanin og bliver tydelige, når du har været ude i solskin, fortjener at blive hyldet. De er et direkte modspil til det triste skønhedsideal, som opfordrer til at pynte på virkeligheden og i sidste ende gøre os mindre menneskelige. De fine små “prikker” giver karakter, de er charmerende og udstråler personlighed. Det er mit ønske, at sætte fokus på naturlig skønhed og hylde personlighed. Sidstnævnte er i virkeligheden det, som er nøglen til ægte skønhed.
Fotoprojektet ”Vi elsker fregner” blev realiseret.

Flotte fregner
Flotte fregner
Fotoprojekt af Fotograf Claus Lillevang

At finde “fotomodeller”.

Det var svært at hive modeller ind i studiet, nu hvor det var deres fregner, som skulle fremhæves. I flere år har det netop været noget, man gemte væk, og som børn blev drillet med. Men modens luner er uransagelige, og i dag kan du anskaffe dig dyre “fregne-kit”. Et kit, som kan bruges til at tegne falske brune prikker i dit ansigt eller bruge filtre på sociale medier, der giver dig de attraktive små pigmentpletter. Moden går, men jeg håber, at naturlig skønhed består. Heldigvis gik det op for alle modellerne i dette projekt, at deres fregner er værdifulde, og at det, de ser som ”fejl”, er noget, vi andre finder charmerende og karakteristiske.
Efterfølgende har flere af modellerne brugt billederne til deres professionelle CV, som profilbillede. Jeg ved også at nogle har fået billederne op at hænge i deres hjem. De er blevet overbevist om, at det er forkert at gemme naturlig skønhed væk.

Virkeligheden skal ikke altid pyntes.

Hver eneste dag oplever jeg, at der skal pyntes på virkeligheden. I mit arbejde som fotograf bliver jeg bedt om at vælge ”den gode side”, retouchere skønhedspletter, ar, osv. Skønhedsindustrien har gyldne tider, og i dag er det ikke unormalt for hverken mænd eller kvinder ”at have lavet noget”. Alle har pludselig de samme unaturligt store læber, ingen har rynker og skønhedspletter er fjernet, gemt med make up eller skjult i et filter. Apps, der kan redigere dig højere, slankere og meget mindre ”dig”, findes i massevis på AppStore. Jeg kunne blive ved. Men i stedet vil jeg hellere give modspil til det unaturlige skønhedsideal og hylde fregner, som jeg finder egnet til at repræsentere naturlig skønhed.

Konklusion på projektet.

Fregner er fantastiske! På svensk hedder et gammelt ordsprog, at ”en pige uden fregner er som en himmel uden stjerner”. Har du ikke fregner, skal du ikke tegne dem på for at passe ind i et forkert skønhedsunivers. Har du fregner, skal du nyde dem og hylde dem – de er dine helt egne, unikke og ægte skønhedstræk.
Du er også velkommen til at følge med på facebook, hvor jeg løbende lægger nye billeder op. Har du selv fregner og kunne du tænke dig at stå “model” så kontakt mig endelig.